soběsta(te)čnost - praktické workshopy

jedlá divočina

jedlá divočina

poznávání a vaření z jedlých divokých rostlin – procházky, sběr, vaření s divokými rostlinami (nejspíš na ohni), ochutnávka, přednáška a diskuze, meditační cvičení (v případě zájmu), večer zpěv/povídání u ohně. Pořádá a provází Katka Pěkná.

přihláška do 22. května
soběsta(te)čnost - praktické workshopy

Pořádáme víkendové kurzy vegetariánského vaření (Honza), vaření z divoce rostoucích bylin (Katka) a sezónami insipovaná kuchyňská setkání Čarodějky v kuchyni (Aio).

soběsta(te)čnost - praktické workshopy

Sdílíme zkušenosti s permakulturními a biodynamickými principy v zahradě

průvodci

Jsi co jíš?

Rostlina, která nepotřebuje péči a hnojení, dokonce vyroste i v těžkých podmínkách, nebo i přes to, že je pravidelně vytrhávaná a ničená, má obrovskou sílu. Tuto sílu dokáže při respektujícím přístupu k ní hojně předávat lidskému tělu. Divoká rostlina předá svoji volnost a nespoutanost. A k tomu často mnohem větší množství výživných látek, než pěstované rostliny.

Budeme se soustředit na to, jak být s divokými rostlinami v každodenním životě. Některé druhy jen poznáme a něco málo si o nich řekneme. Zaměříme se na menší skupinku rostlin, se kterou se seznámíme hlouběji. Většina jedlých divokých rostlin, které se hodí nejvíce, jsou velmi známé a běžné rostliny, často přehlížené nebo ničené jako plevely, rostoucí všude kolem nás. Budeme poznávat rostliny v lese, na louce i plevely na zahrádce. Dotkneme se i léčivých učinků některých bylin a stromů a jiných možností jejich využití (např. vykuřování, praní…)

Ke kurzu dostanete receptář vaření s divokými jedlými rostlinami, ve kterém budou i recepty podle kterých budeme vařit. Odnesete si svoje divoké pesto nebo jiné nasbírané dobroty, buď naložené v olivovém oleji, nebo v umeoctu, nebo připravené k nasušení

Kurz bude probíhat v každém počasí, proto, v případě že bude předpověď hlásit déšť, doporučuji přibalit si na cestu pláštěnku a holinky a teplé oblečení. Dále budete potřebovat: prkénko na krájení, nožík, 3 malé, různě velké sklenice s víčky(100–200ml), lahvičku cca 150 ml – kdo si chce vyrobit bylinnou tinkturu, 2 látkové pytlíky na sběr bylin, baterku, něco na sezení venku na zemi, psací potřeby a zápisník, jestli máte nějakou oblíbenou knihu o rostlinách, bylinách, o lese, misku, lžíci a hrnek…

Kapacita kurzu je 4–11 osob.

Program:

pátek

  • 17:00–19:00 příjezd, zabydlení se
  • 19:00 večeře
  • 19:45 přivítání a úvod, obecné vyprávění o rostlinách nebo procházka po lese a poznávání rostlin, s baterkou (dle zájmu, odhlasujeme si)

sobota

  • 7:00 možnost účastnit se pravidelné ranní meditace
  • 8:00 snídaně
  • 10:00 – 13:00 pokračování vyprávění, ochutnávka a poznávací procházka
  • 13:00 oběd
  • 15:00 – 19:00 poznávací procházka, sběr, spracování nasbíraných rostlin na pesta atd., vaření večeře
  • 19:00 večeře, ochutnávka
  • 19:30 – 20:30 debata/meditační cvičení/zpívání u ohně/nic

neděle

  • 7:00 možnost účastnit se pravidelné společné ranní meditace
  • 8:00 snídaně
  • 10:00 – 13:00 procházka, opakování informací, sběr bylin, spracování svých bylin (v případě zájmu může být příprava ještě nějaké dobroty, dezertu)
  • 13:00 oběd
  • 14:30 – 15:30 debata, závěr

Cena kurzu:

1700–2250kč/osoba – jak kdo má a chce – v ceně je kurz, ochutnávka dobrot z jedlých divočin, sobotní večeře, suroviny k výrobě pochutin k odnesení domů, receptář. Ti, co se účastnili minulého jarního kurzu a přijedou znovu, mají 500kč slevu. Při přihlášení na poslední chvíli, t.j. v pondělí před začátkem kurzu a později, je kurz dražší o 250kč.

V ceně není ubytování a jídlo které si nebudeme vařit sami – je možné si objednat snídaně, obědy a páteční večeři (snídaně 80kč, oběd 150kč, večeře 120kč, ubytování v chatičkách nebo vile 250 kč/noc, ve vlastním stanu 150 kč/noc).

Pro závazné přihlášení prosím o zaslání zálohy 300kč na účet 2900076827/2010 (do poznámky k platbě jméno a datum kurzu).