soběsta(te)čnost - praktické workshopy
Jedlá divočina – poznávání a veganské vaření z jedlých divokých rostlin - PLNO

Čekají nás procházky, sběr, vaření s divokými rostlinami (nejspíš na ohni), ochutnávka, přednáška a diskuze, meditační cvičení (v případě zájmu).
Jsi co jíš?
Rostlina, která nepotřebuje péči a hnojení, dokonce vyroste i v těžkých podmínkách, nebo i přes to, že je pravidelně vytrhávaná a ničená, má obrovskou sílu. Tuto sílu dokáže při respektujícím přístupu k ní hojně předávat lidskému tělu. Divoká rostlina předá svoji volnost a nespoutanost. A k tomu často mnohem větší množství výživných látek, než pěstované rostliny.
Budeme se soustředit na to, jak být s divokými rostlinami v každodenním životě. Některé druhy jen poznáme a něco málo si o nich řekneme. Zaměříme se na menší skupinku rostlin, se kterou se seznámíme hlouběji. Většina jedlých divokých rostlin, které se hodí nejvíce, jsou velmi známé a běžné rostliny, často přehlížené nebo ničené jako plevely, rostoucí všude kolem nás.
Dotkneme se i léčivých učinků některých bylin a stromů a jiných možností jejich využití ( např. vykuřování, praní…)
Ke kurzu dostanete receptář vaření s divokými jedlými rostlinami, ve kterém budou i recepty podle ktešrých budeme vařit. Odnesete si svoje divoké pesto nebo jiné nasbírané dobroty, buď naložené v olivovém oleji, nebo v umeoctu, nebo připravené k nasušení.
Kapacita kurzu je 4–9 osob. Provází Katka Pěkná.
PROGRAM:
pátek
- 14:00 – 16:30 příjezd, zabydlení se
- 16:30 – 19:00 přivítání se, ochutnávka, úvod a poznávací procházka
- 19:00 večeře
sobota
- 7:00 možnost účastnit se pravidelné společné ranní meditace
- 8:00 snídaně
- 10:00 – 12:30 procházka, opakování informací, ochutnávka, sběr
- 13:00 oběd
- 15:00 – 19:00 poznávací procházka, sběr, spracování nasbíraných rostlin na pesta atd., vaření večeře
- 19:00 večeře
- 19:45 – 20:30 debata/meditační cvičení
neděle
- 7:00 možnost účastnit se pravidelné společné ranní meditace
- 8:00 snídaně
- 10:00 – 11:00 procházka, opakování informací, sběr na oběd
- 11:00 – 13:00 vaření oběda na ohni a spracování svých bylin
- 13:00 oběd
- 14:30 – 15:30 debata, závěr
Kurz bude probíhat v každém počasí, proto, v případě že bude předpověď hlásit déšť, doporučuji přibalit si na cestu pláštěnku a holinky a teplé oblečení. Budeme využívat hlavně venkovní prostory, v případě příliš nepříznivého počasí jídelnu a kuchyň.
Dále budete potřebovat: prkénko na krájení, nožík, 3 malé, různě velké sklenice s víčky(100–200ml), 2 látkové pytlíky na sběr bylin(můžu poskytnout), baterku, něco na sezení venku na zemi, psací potřeby a zápisník, jestli máte nějakou oblíbenou knihu o rostlinách, bylinách, o lese, misku, lžíci a hrnek…
PŘÍSPĚVEK:
1750 – 2200 Kč/osoba (jak kdo má a chce) – v ceně je kurz, ochutnávka dobrot z jedlých divočin, sobotní a nedělní oběd, suroviny k výrobě pochutin k odnesení domů, receptář. V ceně není ubytování a jídlo které si nebudeme vařit sami (je možné si objednat snídaně a večeře.)
Ubytování: chatičky a vila, 250 Kč, vlastní stan 150 Kč/noc Strava: snídaně 80 Kč, oběd 120 Kč, večeře 100 Kč