soběsta(te)čnost - praktické workshopy

podzimní jedlá divočina

podzimní jedlá divočina

Procházky, poznávání, sběr, vaření s divokými rostlinami (nejspíš na ohni), ochutnávka, přednáška a diskuze. Provází Katka Pěkná

přihláška

Jsi co jíš?

Rostlina, která nepotřebuje péči a hnojení, dokonce vyroste i v těžkých podmínkách, nebo i přes to, že je pravidelně vytrhávaná a ničená, má obrovskou sílu. Tuto sílu dokáže při respektujícím přístupu k ní hojně předávat lidskému tělu. Divoká rostlina předá svoji volnost a nespoutanost. A k tomu často mnohem větší množství výživných látek, než pěstované rostliny.

Budeme se soustředit na to, jak být s divokými rostlinami v každodenním životě. Některé druhy jen poznáme a něco málo si o nich řekneme. Zaměříme se na menší skupinku rostlin, se kterou se seznámíme hlouběji. Většina jedlých divokých rostlin, které se hodí nejvíce, jsou velmi známé a běžné rostliny, často přehlížené nebo ničené jako plevely, rostoucí všude kolem nás.

Dotkneme se i léčivých učinků některých bylin a stromů a jiných možností jejich využití ( např. vykuřování, praní…) Budeme si všímat především rostlin a jejich částí, které lze sbírat na podzim. Podzim je samozřejmě, co se týče sběru rostlin, trochu speciální, rostliny už se pomalu odebírají k spánku, ale pořád ještě nespí úplně… Budeme sbírat převážně kořeny a plody, případně semena. Ale je i pár rostlinek, které mají čerstvé lístečky i v zimě pod sněhem.

Ke kurzu dostanete mini receptář vaření s divokými jedlými rostlinami, ve kterém budou i recepty podle kterých budeme vařit. Bude možné si donést domů ve skleničce nějakou pomazánku, nebo kořeny naložené v umeoctu, nebo jinou dobrotu, uvidíme, na co bude chuť a nálada.

Kurz bude probíhat v každém počasí, proto, v případě že bude předpověď hlásit déšť, doporučuji přibalit si na cestu pláštěnku a holinky a teplé oblečení. Možná i čepici. Budeme využívat hlavně venkovní prostory, v případě víc než příliš nepříznivého počasí jídelnu a kuchyň, jinak můžeme být venku u ohýnku.

Dále budete potřebovat: prkénko na krájení, nožík, 1 sklenici s víčkem (100–200ml), 2 látkové pytlíky na sběr bylin, !!! lopatičku nebo jiný nástroj na vykopávání kořínků!!!, pracovní rukavice nebo tenčí zimní rukavice, psací potřeby a zápisník, jestli máte nějakou oblíbenou knihu o rostlinách, bylinách, o lese, misku, lžíci a hrnek… … …

Program:

  • do 9:00 příjezd, zabydlení se (po předchozí domluvě je možné přijet už ve středu večer a odjet v pátek, nebo později)
  • 10:00 – 13:00 přivítání, ochutnávka, úvod, sběr a vaření oběda
  • 13:00 oběd
  • 15:00 – 17:30 poznávací procházka, sběr, zpracování nasbíraných rostlin na pomazánku nebo naložení do umeoctu nebo do oleje, diskuze, přednáška – povídání, závěr a literatura k nahlédnutí.

    Prosím přijeďte včas, radši dřív než později, budeme čekat nejdéle do 10:15 a pak začneme.

V 7 ráno je možné se přidat k meditaci v tichu :)

Kapacita: 4–11 osob

Příspěvek: 650 – 1000 Kč/osoba – jak kdo má a chce – v ceně je kurz, ochutnávka dobrot z jedlých divočin – experimenty pozdního léta a poklady podzimu, společně uvařený oběd, podzimní mini receptář( kdo nebyl na letním kurzu může dostat i letní receptář) V ceně není ubytování (300 Kč/noc) a jídlo z vily které si nebudeme vařit sami (je možné si objednat snídani nebo večeři)

soběsta(te)čnost - praktické workshopy

Pořádáme víkendové kurzy vegetariánského vaření (Honza), vaření z divoce rostoucích bylin (Katka) a sezónami insipovaná kuchyňská setkání Čarodějky v kuchyni (Aio).